Kreinbacher Tasting Salon

A Magyar Építész Kamara által díjazott Kreinbacher irodában érvényesülő, szétirányuló építészet a világítási rendszerben is megjelenik. A Tasting Szalon multifunkciós tere az általunk tervezett és kivitelezett megvilágítással, kiváló helyszín a bor- és pezsgőkészítés hagyományait képviselő és felelevenítő, magas élvezeti értékű borok és pezsgők kóstolásához, jó hangulatú kereskedelmi tárgyalásokhoz.

Mivel helyszínén, a Palazzo Dorottyában viszonylag vastagok a falak és kicsik az ablakok, a helyiség mérethez képest kevesebb természetes fény jut a belső térbe. Ezt a Barrisol fóliás álmennyezettel ellensúlyoztuk, amely a napfény színhőmérsékletét teremti meg a sötétebb előtéri részeken és a mosdó helyiségben is. A semleges, fehér fény emellett remekül illeszkedik a minimalista tér hangulatához, de a fogadó térben az otthonos hangulatot kölcsönző, meleg fények is megmaradtak. Ahogy a tér egészében, itt is szabályozható a fény erőssége.

Az egybenyitott tér középpontját alkotó, többfunkciós tárgyalóban általános diffúz, és kiemelő világítást alkalmaztunk, ezek különböző arányaival játszottunk. Az indirekt világítás sínes rendszerbe került, amely a belsőépítészek kreatív tervezésének köszönhetően sehol nincs a mennyezethez rögzítve – a sínek látszólag véletlenszerű találkozásban támasztják meg egymást.

A világításvezérlés kiemelten fontos szerepet kapott: a felhasználók egy fali érintővezérlős kezelőn hívhatják elő az előre beprogramozott világítási képeket, attól függően, hogy tárgyalást, megbeszélést vagy éppen kóstolást tartanak a helyiségben.

A diffúz lámpatestekhez hasonlóan a sínekbe elhelyezett kiemelő fényforrásoknál ERCO lámpákat alkalmaztunk, melyek egyik előnye, hogy spherolit speciális optikai lencsék cserélésével az egyes lámpatestek fényeloszlása tetszőlegesen változtható. A technológia segítségével egy keskeny sugárzó lámpatest, amely 40-50 cm átmérőjű fénykört ad, könnyen alakítható szélesen sugárzó lámpatestté, amely a falat világítja meg.

Kihasználtuk továbbá az Erco lámpatestek másik nagy előnyét, a 90 feletti színvisszaadási index képességét, amely a borok színhű megvilágításánál kapott fontos szerepet, illetve a káprázásmentességet, amely az asztalfelületek tükröződésénél fontos szempont.