Elektromágneses impresszionizmus

Az elmúlt húsz év során a világítástechnika érdeklődéssel fordult az elektromágneses spektrum összetétele és a kibocsátott hullámhosszok tanulmányozása felé.

Ennek okai között keresendő az egészségre gyakorolt hatásuk, az energiaellátás szükségessége a globális felmelegedés leküzdésére, illetve a mesterséges fény technológiai fejlődésével, vagyis a LED-ek fizikai jellemzőivel kapcsolatos.

„A különböző hullámhosszú fényspektrumok tervezése során Claude Monet impresszionizmusára és Georges Seurat pointillizmusára hasonlító technikákat alkalmaztunk, miközben különböző tulajdonságokkal rendelkező élőlények (emberek, háziállatok, madarak, hörcsögök és növények) igényeihez igazítottuk a különböző spektrumokat. A lámpa egységeivel ezeknek a spektrumoknak a hullámhosszait mutatjuk be, amelyek szükségesek a látáshoz, a növekedéshez és a fotoszintetizáláshoz.

Ezzel a módszerrel, fő célunk az, hogy az építészetet és a formatervezést a szokásostól eltérő látásmódon kezeljük és felfedezzük a gazdaság, a művészet és a szépség egyfajta új szintézisét.”

A 36, más-más tapasztalatot adó csőből készült lámpa, a svájci építész, Philip Rahm és az Artemide közös elgondolásából született. Az eredmény nemcsak dizájn, hanem tapasztalat szempontjából is figyelemre méltó: összjátékukból egy nappal érzékelhetőhöz közel álló, különleges fehér fény születik, mely szinte minden térben megállja helyét.