Reggeli fények

Napi hangulatunkat nagyban befolyásolja a pihentető alvás és a kellemes ébredés. Érzékelésünk a mesterséges fényt is napszakhoz köti, ezért fontos, hogy az ébresztő fények lágyan hassanak érzékelésünkre és szinte „kivezessenek” az álomvilágból. Segítségükkel nemcsak a napunk lesz boldogabb, de a párnák közül is könnyebb kibújni.

Ahogy a sötétség helyét átveszi a nappal, úgy változik a fény színhőmérséklete is: a hajnali fény enyhén kékes, majd fokozatosan melegszik a reggel folyamán, míg délben újra hűvösebb tónusúvá alakul. Délután újra a meleg fényeké a főszerep, melyek a naplementéig akár vörösek is lehetnek.

Testünk automatikusan reagál és veszi át ennek ritmusát, a vöröses-barnás árnyalatoktól, máris érezzük magunkon az álmosság jeleit.

A napi tevékenységünk kezdetéhez tehát a 4000 kelvin körüli, élénk színű lámpák a legideálisabbak, melyek felpezsdítenek, energiát adnak és jó hangulatot teremtve, megbízható segítségként szolgálnak a levertség, vagy akár a téli depresszió ellen.

A színhőmérséklet mellett, érdemes a fényforrás kialakítására is figyelmet fordítanunk: az indirekt világítás során a fényforrásra közvetlenül nem látunk rá, így nem zavaró a szemnek, ugyanakkor a mennyezetről, falakról visszavert fény kellemes atmoszférát szolgáltat, harmonikusabbá teszi a nap indulását.