A lakás origója – a nappali világítása

Itthon is egyre inkább felmerül az igény, hogy lakásfelújítás vagy építkezés során professzionális világítástechnikus tervezze meg a ház vagy lakás teljes világítását, melynek az energiatakarékos rendszer elérésén túl számtalan előnye van.

Tapasztalatok azt mutatják, hogy ha a megrendelő szakembert kér fel, legjobb, ha teljes mértékben megbízik a szaktudásában, anélkül ugyanis mindkét fél nagy kompromisszumokat kénytelen kötni. Szerencsés helyzet, ha a megrendelőnek egyáltalán nincs pontos elképzelése a megoldásról, életviteli szokásait viszont átgondolja és megosztja a tervezővel.

Az eredményes munkához elengedhetetlen, hogy a tervező tudja, melyik helyiséget hogyan használják a lakók, milyen színhőmérséklet mellett érzik jól magukat, és milyen funkcióknak kell eleget tenniük a betervezett világítótesteknek. Legjobb, ha a tulajdonos vagy belsőépítész alaprajzot ad a tervezőnek, aki a bútorok és a belsőépítészeti megoldások figyelembe vételével, megfelelően el tudja helyezni a szükséges lámpákat.

Az általános világítás mellett, jó ha vannak kiegészítő, indirekt fények, falikar, vagy állólámpa formájában, ezek mellett pedig érdemes a belsőépítészetileg érdekes elemeket hangulatvilágítással kiemelni. Szépen mutatnak a tartógerendák burkolatába, a boltívekbe vagy a lábazatba süllyesztett fényforrások, de ha a lakásban nincsenek ilyenek, a falfülkék kialakításával és azok diszkrét megvilágításával hasonlóan kellemes hangulat érhető el.

Legyen szó akár régi építésű belvárosi, avagy zöldövezeti nagy formátumú házról, a nappali talán a lakásunk legösszetettebb funkciókat ellátó helyisége, egyfajta csomópont, kereszteződés,  ahol menet közben megállhatunk, vagy ahol otthon töltött időnk nagy részében vagyunk.

Hacsak nem hatalmas ablakokkal rendelkező helyiségről van szó, ahol a természetes nappali fény szinte beömlik, a világítási rendszert, többfunkciós, de egyszerűen és logikusan kapcsolható, könnyen használható megoldások mentén érdemes keresnünk.

Fontos a színek és formák kiemelése is – örök érvényű szabály, hogy ha a világosra festett mennyezetet bevilágítjuk, a szoba nagyvonalúbbnak és tágasabbnak látszik. A napfényhez hasonlóan felülről érkező mesterséges fény, így kiemeli a szoba berendezésének szépségeit, teltebbé és árnyaltabbá téve a színeket.

Fontos lehet még emellett egy központi szerepet betöltő világítótest, mely a funkcionalitás mellett, tekintetet vonzó centrális fókuszpontként szolgál, és amely teljes fényében, vagy akár kikapcsolt állapotában is megadhatja a helyiség alaphangulatát.

Ha mégsem központi világítótest mellett döntenénk, bátran választhatunk több, különböző jellegű, a tér funkcióihoz legjobban igazodó lámpát, melyek minden év- és napszaknak megfelelő igényünk és hangulatunknak megfelelő, tetszőlegesen alakítható atmoszférával teszik még hangulatosabbá otthon töltött időnket.