Neri&Hu – az urbánus páros Sanghajból

Virágzik a designipar. A rangos iskolák olyan tehetséges fiatal tervezők generációját adják a világnak, akik a hagyományos örökséget, anyagokat és kézművességet tiszteletben tartva, a kortárs esztétikát is előtérbe helyezik, így a modern terekben is fellelhető a múlt néhány mozzanata.

A Neri & Hu – azaz Lyndon Neri és Rossana Hu – a kaliforniai Berkeley Egyetemen szereztek építészmérnöki diplomát. Míg Lyndon a Harvard Egyetemen, Rossana a Princeton-on folytatta tanulmányait a DLA fokozatért, egy közös munka és a véletlen újra összehozta őket, melyből egyenes út vezetett a közös cégig. (Sőt, nemcsak cég-, házastársak is. – a szerk.)

Az építészet, a belső terek, a mestertervezés és a terméktervezési szolgáltatások területére fókuszáló cég kifejezetten inspiráló, multikulturális környezetben működik, sanghaji központtal  – alkalmazottaik a világ számos országából érkeznek és együtt, több mint 30 nyelven beszélnek.

A sanghaji iroda belső tere LampeGras asztali lámpákkal

Munkájuk alappillére a kutatás mint tervezőeszköz használata, mivel minden egyes projektjük – legyen az építészeti vagy formatervezési – egyedi látásmód alapján, különleges igényeket elégít ki, melyekben a tapasztalat, a részletesség, az anyag, a forma és a fény dinamikus interakciójára koncentrálnak.

Olyan neves gyártókkal dolgoznak, mint a Poltrona Frau, az Agape, vagy az Artemide. Utóbbival közös termékprojektjük közül kettő, a Yanzi és az NN 1217 is tervezői díjat is nyert. (Előbbiről elérhető látványos anyag itt.)

Emellett a hagyomány és az innováció kombinációjára törekszenek: az anyag, a forma és a fény fenntartható, ideális egyensúlyát igyekszenek fenntartani minden projektjükben.  „A multikulturális cserékben hiszünk. A kortárs formatervezésen alapuló munka egyik alapfeltétele szerintünk az, hogy minden fél saját ötleteket tesz az asztalra egy olyan párbeszédben, ahonnan mindenki tanulhat.”

Carlotta de Bevilacqua, az Artemide vezérigazgató-helyettese szerint ez az a hozzáállás, amelyet az Artemide keres a legfontosabb építészeti stúdiókkal történő együttműködései során, így a résztvevők saját kulturális perspektívájukat hozták a világítási megoldások tervezéséhez.

…és az elkészült koncepció

 

Az Artemide NN1217 fényei az Elle Decor Grand Hotelben

Építészeti projektjeik számos területen ismertek: kulturális, oktatási, vendéglátóipari és retail megrendelőik száma jelentős, sőt még temető is szerepel referenciáik között.

Munkáik közül kiemelendő az Új Shanghai Színház épülete, amelynek eredeti alapjai az 1930-as években épültek. A meglévő épület több évtizedes felújításon esett át, amelynek során az eredeti jelleg nagy része lebontásra került. Az új épület tervezése során fontos szempont és elsődleges tervezési kihívás volt a történelmi jellegű épület világosságának és egységességének megteremtése, miközben a létrehozott új architektúra a korszerű és modern Sanghaj fontos szimbóluma is kellett, hogy legyen.

Másik ilyen neves projektjük az építészhallgatók számára készült, 1500 m2-es alapterületű Shanghai Oktatási Centrum. A tanulmányi központ a földszinten építészeti galériát tart fenn, míg a második és harmadik emeleten az osztálytermek, a dizájnstúdiók és a karok irodái találhatók. Mivel a diákok a közeli kollégiumokban laknak, fontos cél volt a különböző funkciók – munka, pihenés, társadalmi és a privát tevékenységek- befogadásához szükséges tér melyben az otthonihoz hasonló, kényelmes atmoszféra teremthető. A belső kialakítás egy nyitott, loftszerű tér, mely a rugalmasan alakíthattó LED fényekkel a tágasság érzetét kelti, kihasználva a természetes fényt és a Suzhou Creekre néző nagy ablakokat. 

A páros további publikációi, illetve építészeti, belsőépítészeti- és formatervezési projektjei itt elérhetőek.