Kreinbacher Tasting Salon

A kézi munka öröksége és a legújabb technológia találkozik egymással a Kreinbacher borászaton, amelynek kettőssége nemcsak a kiváló borok és pezsgők előállításában nyilvánul meg, hanem a birtok épületeinek megjelenésében is visszaköszön.

Neves építészünk, Eckler Dezső tervezte meg a Kreinbacher birtok új épületeit, amelyek indusztriális és extravagáns megjelenése merőben új fejezetet nyitott a magyar borászatok építészetének történelmében. A Nagy-Somlói borvidék jellegzetesen ásványos karakterű, lassan fejlődő és koncentrált borai, a juhfark, syrah, hárslevelű híresek hosszú eltarthatóságukról, a Somló hegy masszív kőzete alatti laza üledékes talajon eredő szőlőkből készülnek. A birtokközpont épületei, mint egy-egy modern építészeti formanyelvbe öntött bazalt szikla emelkednek ki a hegy vonulataiból, egyszerre sugározva az értékállóságot és az időtlenséget, az időtállóságot és a folyamatosan megújuló technológiai innovációt. Az építészeti környezet éppúgy a jövő örökségét jelképezi, ahogy a 2002-ben alapított borászat építi következetesen tevékenységét, amely 2014-től kibővült a champagne-i hagyományokon és a helyi adottságokon alapuló prémium minőségű pezsgők készítésével. Lőrincz Szilviát és Mikics Andrást, a Biva Inspiration belsőépítészeit kérték fel a négy épületből álló Kreinbacher birtoképületek belső tereinek a megtervezésével. A tervezők kiemelték, hogy kihívást jelentett számukra a birtokközpont belsőépítészetének kialakítása. „A borászatnál és az irodáknál követtük az innovatív építészeti megoldásokat, és azok indusztriális megjelenést kaptak. Ezeknél a homogenitás volt a fő szempont, öt féle szürke szín árnyalata vonul végig a borászati épületen, más árnyalatot kapott a padló, a mennyezet, a falak, megfelelő hátteret adva a pezsgőgyártásnál használt hatalmas rozsdamentes tartályoknak. A szürke színvilágot csak a bútoroknál egészítettük ki egy kis zölddel. A modernség mellett a vidéki urbanista stílust jelenítettük meg, visszaadva a borászat kézi munkáját, hogy az ellensúlyozza az ipari technológia túlzott térnyerését.” – ismertette Szilvia a koncepció lényegét.

A Kreinbacher birtok szálláshelyeinek a lobbyjában és a borkóstoló épületeiben a belsőépítészekkel együttműködve a Rio Lámpastúdió tervezte meg és alakította ki az alapvilágítást a német Erco lámpatestjeivel. Az Erco magas színvonalat képvisel, és sok innovációt hajt végre a világításban, aminek eredménye többek között a 90% feletti színvisszaadás, ami a ledeknél kiemelkedően magas százalékot jelent. „A magas minőségű borokhoz olyan fényviszonyokat kellett teremteni, ami vizuálisan is eladhatóvá teszi a terméket. Az Erco lámpatestek valósághűen adják vissza a bor színét, és emellett a fény irányítható, pontosan azt világítja meg, amire szükség van. Ezáltal nem vonja el a figyelmet, az étteremben ülők azt látják, ami az asztalon van, illetve azt, aki velük szemben ül. A szálloda lobbyjában a gépészet fekete rács mögött lett elrejtve, az Erco lámpatestek pedig fekete sínekben kaptak helyet.  A szórt fény minimálisra lett tervezve, a 10 fokos, keskenyen sugárzó spot lámpák az asztalokat világítják meg, minden egyéb sötétben marad, illetve az „oval fload” eloszlással ellipszis alakokat rajzol ki a fény a közlekedő részeken. A világítás fényvezérlő központtal irányítható, amellyel szabályozott a fény erőssége, és hogy melyik lámpa világítson. Ezzel a rendszerrel különböző beprogramozott képeket lehet előhívni, például hogy csak az asztal legyen megvilágítva, vagy csak a falvilágítás legyen kiemelve, illetve választani lehet reggeli, esti vagy takarító fények között.” – emelte ki az Erco világítás néhány előnyét Kajdy Gusztáv, a Rio Lámpastúdió ügyvezetője. A borkóstoló épületek belső megjelenéséhez pedig kitűnően illeszkednek az Artemide cég nagy méretű lámpatestjei. A belsőépítészek kiemelték, hogy az irodaépületekben alkalmazott szintén Erco világításnál is sínes rendszert használtak, amelyben bárhová elhelyezhetők, és bármilyen irányba állíthatók a lámpatestek, ezáltal egy többfunkciós teret létrehozva, amely alkalmas különböző rendezvények lebonyolítására.

Belsőépítészet: Lőrincz Szilvia, Mikics András