A cirkadián ritmus erősítése világítással

A tunable white világítás hatása az érzelmi jólétre és teljesítményre

 

A cirkadián ciklust követő világítás olyan technológia, amely az emberi test természetes ritmusához, vagyis az alvás-ébrenlét körforgáshoz igazodik.

Ez az emberi test belső biológiai órájának mintája, amely befolyásolja ébrenléti szintünket, figyelmünket, hangulatunkat.

Ez a világítási technológia olyan fényforrásokat alkalmaz, amelyek változtatható színhőmérséklettel rendelkeznek, vagyis képesek reprodukálni a természetes napfényt. A kora reggeli órákban (nappali órákban) a fény melegebb színhőmérsékletű, majd nappali órákban a fény hidegebb színhőmérsékletű (több kék) és nagyobb intenzitású , amely serkenti az éberséget és a teljesítményt, míg esténként ismét melegebb színhőmérsékletű (több sárga) és kisebb intenzitású , ami segíti a relaxációt és az alvást.

A tunable white vagy változtatható színhőmérsékletű fehér fény technológiájáról számos kutatás és vizsgálat áll rendelkezésre, amelyek széles körű alkalmazási területeket vizsgálnak, beleértve az egészségügyet, az oktatást, a munkahelyi teljesítményt és a lakókörnyezetet.

Egészségügyi alkalmazások: Kutatások kimutatták, hogy a változtatható színhőmérsékletű fehér fény beállításainak alkalmazása a kórházakban és egészségügyi intézményekben segít a páciensek gyógyulásában és a személyzet teljesítményének javításában. A megfelelően beállított fényerő és színárnyalat hozzájárulhat az alvás minőségének javításához, az éberség fokozásához, valamint a hangulat javításához.

Oktatási környezetek: a változtatható fehér fény lehetőségei elősegíthetik a diákok koncentrációját, figyelmét és tanulási teljesítményét. A különböző fénybeállítások alkalmazása segíthet az oktatási környezetek rugalmasságában és alkalmazkodásában az adott tanulási tevékenységhez és időszakhoz. Emellett, az utóbbi évek kutatásai arra is kiterjednek, hogy az oktatás területén belül nagy szerepe van a megfelelően beállított fényerőnek és színeknek – kimutatták, hogy az autizmussal élő gyerekek hangulatára és viselkedésére a jól beállított fényviszonyok kedvező-, míg a rosszul beállított fények kifejezetten zavaró hatással bírnak, így a megfelelő világítást fontos tényező lehet az érintettek jobb életminőségének elősegítésében.

Munkahelyi teljesítmény: A megfelelően beállított fényerő és színhőmérséklet (árnyalat) segíthet a munkahelyi komfort és érzelmi jólét javításában, ezáltal növelve a munkavállalók teljesítményét és hatékonyságát. A változtatható fehér fény lehetőségei lehetővé teszik az alkalmazkodást az egyes feladatokhoz és tevékenységekhez, valamint az ébrenlét és pihenés időszakaihoz.

Lakókörnyezetek: A tunable white technológia alkalmazása otthonokban és lakókörnyezetekben lehetővé teszi az egyéni hangulati képek kialakítását. A megfelelően beállított fényviszonyok hozzájárulhatnak az otthoni kényelemhez, a relaxációhoz vagy a közérzet javításához.