Louis Poulsen Artichoke – fény mesteri formában

A Louis Poulsen Artichoke klasszikus mesterműnek számít, melyet Poul Henningsen több mint 60 évvel ezelőtt fejlesztett ki eredetileg egy koppenhágai étterem, a Langelinie pavilon számára, melyek ma is  megtalálhatók a vendéglőben.

A szerkezet tizenkét acél ívből áll, melyen 72 réz levél helyezkedik el, tizenkét körkörös sorban, mindegyik sorban hat pengével. A sorok egymás alá tervezésével, mind a 72 levél képes fedni egymást, így a lámpatest minden szögben körbefordítható, anélkül, hogy a közepén található fényforrást direktben látnánk.

Ma az Articsóka Louis Poulsen egyik legelismertebb és legkedveltebb terméke – a világ számos pontján elérhető, melyből 60 óránként min. 1 eladásra kerül.

Idén az együttműködés 60 éves évfordulója alkalmából a világítástechnikai gyártó bemutatta a dizájn lámpa korlátozott kiadású változatát, amely egyelőre sajnos csak az Egyesült Államokban érhető el.

Poul Henningsen (közismert kézjegyével: „PH”) a fény megszállottja volt – a világ első világításépítészének is nevezik.

A szakközépiskola után a koppenhágai Műszaki Főiskolán kezdte meg építészeti tanulmányait, de soha nem diplomázott, ami nem akadályozta meg abban, hogy építészeti munkákat vállaljon. 1920-ban kezdett el önálló építészként dolgozni, több ház, két színház belsőépítészete, egy gyár, és a híres Tivoli vidámpark egy része is az ő tervei alapján készült.

Henningsen egyébként – bár egész életében a Louis Poulsen tervezője volt – tartalmas szakmai pályát mondhatott magáénak.

A petróleumlámpa sejtelmes fénye mellett nőtt fel, mely a kezdetektől inspirálta. A „20-as években az elektromos fényforrások térhódításával Henningsen a vakító fény ellentéteként, olyan lágy fényt adó lámpán kezdett dolgozni, ami a petróleumlámpához hasonló, hangulatos atmoszférát eredményez. 1926-ban készült el az a háromernyős lámpa, ami a köztudatban már PH lámpa néven vált ismertté, és a Párizsi Világkiállításon nyert díjat.

A funkcionálisan precíz tervezésű, művészi megjelenésű függesztéket hamarosan ugyanarra az alapra épülő asztali, és falilámpák is követték. Az ernyők üvegből és fémből készültek, különböző színekben, változó állíthatósággal. Talán rugalmasságnak és elhivatottságának köszönhette, hogy a nevével fémjelzett, több, mint 100 féle típus számos hivatalos épületben, bankban, múzeumban, szállodában, sportarénában, és magánházban megtalálható Dániában és világszerte egyaránt.