Világítás tanuláshoz – hogyan válasszunk asztali lámpát?

Az íróasztal vagy tanulósarok világítása megalapozza a tanuláshoz való kedvet és segíti, vagy éppen rontja a gyerekek mitivációját. Ha ügyesen és átgondoltan rendezzük be a szobának ezt a szegletét, sokat segíthatünk a gyerekeknek. Mutatjuk, mik az alapvető szempontok – nemcsak iskolakezdéshez.

Fény és tér

Alsósok esetében fontos a könnyen rendeszerezhetőség – az új tankönyvek és füzetek polcokon, vagy fiókokban sokkal könnyebben átláthatóak. Nem elhanyagolható az asztal helye sem: válasszunk olyan teret, ahol a természetes fény iránya és mennyisége optimális, illetve az árnyékok elkerülése érdekében, a fény inkább az író kézzel ellentétes irányból érje az asztalt. Ezt a trükköt az íróasztalon elhelyezett lámpa esetében is használhatjuk.

Később, az őszi és téli időszakban, borultabb idő esetén, vagy amikor a korai sötétedés időszakában már kevésbé számíthatunk az ablakon át beérkező természetes fényre, előtérbe kerül a lámpa teljesítménye is: az íróasztali lámpákat irányított, direkt fények biztosítására tervezték, melyek közül minden igényt kielégítő, sokféle típus közül választhatunk. Ezek mindegyike flexibilis kialakítású, állítható fejrészel, LED fényforrással, mely megkönnyíti a pozíció változtatását. 

Elterjedtek még a satus lámpák is, melyek stabil, kifejezetten jól használható, kisméretű darabok, így  kifejezetten alkalmasak dönthető asztallapok esetén is. Szín tekintetében is sokféle változat választható, mely lehet akár egyező, vagy kontrasztos, élénk, vagy visszafogott – a gyerekek igényeinek megfelelően.

Asztali lámpát keres? Nézzen körül lenti galériánkban, vagy tekintse meg Artemide lámpakínálatunkat, itt.